Здоров'я

Омега 3 кислоти – чому варто їх доповнювати?

Омега-3 жирні кислоти, а точніше поліненасичені жирні кислоти, можна назвати т.зв. здорові жири, які позитивно впливають на організм людини, але вони не виробляються і не синтезуються в організмі самостійно, а це означає, що вони повинні надходити в організм ззовні, через їжу та дієтичні добавки, якщо це необхідно. Але як часто виникає така потреба? Це залежить від індивідуальної ситуації людини.

Основними харчовими джерелами омега-3 поліненасичених жирних кислот є жирна риба, така як оселедець, анчоуси, скумбрія та лосось. Втім, вони є і в морепродуктах, але головне в даному випадку – риба. Однак не всі включають їх у свій раціон, і це створює потребу організму, яку потрібно задовольняти іншим способом. У переважній більшості випадків це пов’язано з БАДами. Але чому омега-3 жирні кислоти такі важливі? На це варто звернути увагу.

Властивості омега-3 поліненасичених жирних кислот

Омега-3 поліненасичені жирні кислоти насправді є трьома кислотами, скорочено позначеними як: ALA (альфа-ліноленова), DHA (докозагексаєнова), EPA (ейкозапентаєнова), де перша є попередником для синтезу двох інших в організмі людини. Всі вони містяться в жирній рибі з морських вод і морепродуктах, де найчастіше мова йде про водорості в різних формах. Але як омега-3 кислоти впливають на організм і якими властивостями вони володіють?

  • Діабет 2 типу – доведено, що омега-3 жирні кислоти мають реальну цінність для здоров’я з точки зору профілактики цього захворювання. Більше того, вони також використовуються під час його лікування.
  • Протизапальна природа – різні дослідження показали, що регулярний прийом належної кількості омега-3 жирних кислот значно знижує ризик запальних захворювань усіх видів, включаючи: виразковий коліт, псоріаз або хвороба Крона.
  • Боротьба із зайвою вагою та ожирінням – цікаво, що омега-3 кислоти також впливають на наш організм, знижуючи апетит і посилюючи відчуття ситості. Надмірна вага та ожиріння, які є серйозними хворобами цивілізації ХХІ століття, є величезним викликом, і завдяки омега-3 кислотам з ними можна ефективно боротися.

Звичайно, це лише кілька прикладів властивостей, список набагато довший. Достатньо також згадати, що омега-3 жирні кислоти також впливають на правильний розвиток людського організму під час внутрішньоутробного періоду (вагітності). Це лише свідчить про те, що омега-3 жирні кислоти дійсно варто доповнювати, якщо ви не їсте достатньо жирної морської риби.

Які частини тіла особливо підтримуються омега-3 кислотами?

У контексті того, чи варто доповнювати омега-3 поліненасичені жирні кислоти, варто також поглянути на те, які ділянки нашого тіла підтримуються ними. Цікаво, що їх багато, і досить згадати найосновнішу імунну або кровоносну систему. Омега-3 кислоти мінімізують ризик захворювань цих систем, а також знижують ризик інфаркту та ін. Крім того, вони також позитивно впливають на роботу мозку, кісткової системи, використовуються в складі онкологічних захворювань. профілактика.

Це лише показує, наскільки важливі омега-3 жирні кислоти для організму людини. Якщо ви ще не визначилися з їх використанням, то варто хоча б задуматися. Цьому можуть допомогти, серед іншого: візит до фахівця, який визначить точну потребу в цих поживних речовинах у вашій ситуації. Як і будь-які інші речовини та сполуки. Тоді добавки матимуть найбільший сенс і будуть найбільш ефективними.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *